Ik ben de hort op!

Ik ben de hort op!


Ik ga naar Amsterdam, de grote stad, even aan wat schilderijen ruiken en wat Jugendstil strelen maar dat zal wel weer niet mogen, al heb ik mijn speciale witte handschoentjes ervoor aangetrokken. Ik snap niet zo goed dat je er niet aan mag komen want je handen heb je toch niet voor niets gekregen en al die mooie vormen van meubels en versieringen zijn toch echt gemaakt om te voelen, zo natuurlijk en perfect en gracieus( het kan natuurlijk ook zijn dat ze wat zenuwachtig worden omdat je met witte handschoenen aan ook heel goed kan zien of er wel goed gestoft is en als ze de kantjes er aflopen, zijn ze natuurlijk wel benauwd als ze mij dan zien met die smetteloze exemplaren). Handjes op je rug, het lijkt mijn moeder wel. Je mag er niet eens naar wijzen, want als je dat doet heb je vanaf dat moment een stalker.
Gaudi en zijn vrienden hebben het allemaal van de natuur afgekeken, zich laten inspireren zoals dat zo mooi heet, ‘zucht’ en ‘zwijmel’ en daardoor is alles zo aaibaar.
In het bos schurk je toch ook éven tegen een boom aan, je plukt een blaadje, een bloempje, je streelt een takje begroeit met mos. Totdat je in een spinnenweb grijpt, dan is het wel weer veel natuur, maar dat rag hebben die kunstenaars natuurlijk weggelaten.
In 1880 hebben ze bedacht dat alles om je heen een streling voor het oog en de ziel moet zijn, volkomen in harmonie met jezelf en de natuur.
Dus lijkt het me toch logisch dat je toch op zo’n voorgevormd stoeltje in de vorm van een lelieblad, waarbij je je benen over de leuning kan vlijen, mag zitten, je arm erover laten hangen, je hoofd een beetje naar achter, en dan een suppoost mag vragen om een kopje kruidenthee? Als er dan nog wat kruidenblaadjes in de kastanjebruine thee drijven en je zet zo’n kopje, dat natuurlijk in de vorm van een roos is, op een met notenhouten ingelegd tafeltje dan kan ik niet voorstellen dat Gaudi niet zachtjes glimlacht.
Stoeltje

Advertisements

One thought on “Ik ben de hort op!

  1. Was je in de Hermitage? Want daar was toen een Art Nouveau expositie. Ben ik geweest. Was wel mooi. Nog Art Nouveau en Art Deco boekjes gekocht ook.

    Gaudi woonde in een mooi roze huis in zijn eigen mooie parc d’ Guell. Daar was ik in 2005. Het was 35 graden maar onvergetelijk mooi. En er gaat niets boven bijna klem zitten in de top van een van de Sagrada Familia torens.

    In dit logje hebben wij wat gemeen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s