What's in a name?

Bijna twee jaar heb ik er over gedaan om de naam van de aankomende president goed uit te spreken. Het leek wel een woordspelletje, alle letters heb ik gehusseld, in iedere denkbare en ondenkbare volgorde neergezet. Zijn voornaam als achternaam gebruikt toen het mij eindelijk lukte om die twee namen te onthouden. Ook die volgorde bleek moeilijk.

Wie noemt zijn kind dan ook zo? Ik heb opgezocht dat zijn vader ook al zo heette maar zijn moeder had toch zeker ook inspraak? Hebben ze niet overlegd tijdens de zwangerschap toen ze blij en gelukkig nadachten over hun toekomstige kindje? Heeft ze niet gedroomd over mooie namen die bij een lieve popperige baby paste? Een klein schattig minimensje met een naam die je honderdduizend keer gaat uitspreken. Heel kalm en zacht natuurlijk want jij krijgt een voorbeeldig exemplaar omdat het jou, pardon, jullie genen heeft en jullie opvoeding krijgt, zo perfect allemaal. Je hoeft natuurlijk nooit te schreeuwen tegen die lieverd.

Zo gaat het toch? Je maakt een lijstje met namen voor beide geslachten en in gedachten noem je ze in verschillende situaties. En zelfs bij elkaar voor het geval dat het er twee worden, dus ook nog eens allerlei combinaties, net als ik met mijn letters.

Je roept omdat het etenstijd is en je een geweldige maaltijd hebt gemaakt vol gezonde groentes die je kind van vijf ook nog eens graag wil opeten zonder gemekker ‘ik lust het niet’, want dit kind lust alles.

Je beeldt je in dat je puber uit school komt en roept dat je zo lief bent en jij zegt de naam van die lieve schat en samen gaan jullie gezellig thee drinken .

Daar hoort toch een mooie doordachte naam bij?

Een naam die, als je het afkort, ook nog aardig of mooi klinkt.

Maar daar is toch echt niet over nagedacht ingeval van de Obama’s.

Hoe moet je Barack afkorten? Hoe moet je het teder laten klinken?

Na twee jaar ging de vader er vandoor en heeft kleine Barack zijn Sr nog maar éénmaal gezien. Daar heb je dan die erfenis voor, heel je leven met die vreemde naam. B.O. noemde zichzelf tijdens zijn campagne ook ‘de man met de rare naam’ anders zou ik er wel wat van durven denken maar het nooit hardop zeggen . Zijn vader was een Luo uit Kenia en daar is die naam vast heel populair en anders vanaf nu zeker.

Zijn ouders vonden het vast heel stoer die naam, dat kan natuurlijk ook. Al is er aan baby’s niets stoers, later kunnen ze het toch heel ver schoppen.

Barack_2

Advertisements

5 thoughts on “What's in a name?

 1. Misschien noemt zijn vrouw hem wel Bar, of Barrie. In elk geval: we kunnen het die ouders niet meer vragen en Barack zelf kan er niks aan doen. Maar wat zijn naam mist, heft zijn persoonlijkheid op. Het is een heel vriendelijke man, zo te zien.

  Heb je zelf wel een leuke voornaam?

 2. Ik heb zelf geen kinderen maar ik heb de naam van mijn jongste kat wel zo’n beetje op deze manier uitgezocht. 😉
  Bij jouw voornaam moet ik ineens aan Fred Flinstone denken, als hij aan het eind van de cartoon door de kat buitengesloten was. 😉

 3. Namen
  Het kan nog aparter!

  Hollywood sterren hebben al jaren de neiging hun kinderen aparte namen te geven. De laatste tijd wordt dit alleen maar erger. Het lijkt wel alsof ze elkaar proberen te overtreffen in originaliteit. Starlounge zette de 15 meest aparte namen op een rijtje…

  1. Alsof hij de naam van een stripfiguur verzon noemde Jason Lee zijn zoon Pilot Inspektor
  2. Michael Jackson noemde zijn jongste kind ‘Blanket’ wat zoveel als dekentje betekent. OK…
  3. Marquise, zo heet de zoon van rapper 50Cent
  4. . Demi Moore en Bruce Willis hebben er vast even over na moeten denken: Rumer, Scout LaRue en Tallulah hoor je niet elke dag
  5. Sylvester Stallone noemde zijn zoon Sage Moonblood
  6. Jermain Jackson is helemaal geen narcist… Daarom noemde hij zijn zoon ook Jermajesty
  7. De dochter van Katie ‘Jordan’ Price en zanger Peter Andre heet Princess Tiaamii. Geen commentaar…
  8. Bob Geldof heeft er vast nooit over nagedacht dat zijn kleine meisjes ooit dames zouden worden. Hoe blij zijn ze met de namen: Peaches, Fifi Trixibell en Pixie?!
  9. Brad en Angelina hebben zes zeer originele namen gekozen voor hun kinderen: Maddox, Zahara, Pax, Shiloh, Knox en Vivienne
  10. Nicolas Cage noemde zijn zoon Kal-El naar de naam van Superman op de planeet Krypthon.
  11. Gwen Stefani en Gavin Rossdale hadden met Kingston James McGregor de lat al behoorlijk hoog gelegd. Toch wisten ze met hun jongste zoon Zuma Nesta Rock het voor elkaar te krijgen…
  12. Alleenstaande moeder Geri Halliwell kon zich lekker uitleven op de naam van haar dochter die ze uiteindelijk Bluebell Madonna noemde. Bluebell is een aparte hyacinthen soort en Madonna omdat zij Geri’s idool is
  13. Gwyneth Paltrow en Chris Martin noemden hun dochter Apple. Gwennie vond het zo “gezond” klinken en het is waar… An apple a day keeps… ja, inderdaad!
  14. De schattige dochter van Tom Cruise en Katie Holmes kreeg de naam Suri.
  15. Heftige reacties na de bekendmaking van de naam van het pasgeboren zoontje van Ashlee Simpson en Pete Wentz: Bronx Mowgli.

  En wat zag ik vandaag in de krant, iemand trouwde met Lente!

 4. Mijn zoonlief heeft ook niet een allerdaagse naam (al hoor je m de laatste tijd wat vaker) Lekkere korte naam Rowan…kan je niet zo makkelijk afkorten. *zucht* Maar toch…. Het werdt van Roodje naar Rood naar Row en nu RoRo. *weer een diepe zucht*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s